Japanese

Introduction

When one hears the word "katsuo-bushi" (dried bonito shavings), they probably imagine those thin bonito shavings that come in vacuum-sealed packages. Actually, "katsuo-bushi" refers to the crescent-shaped block. In the old days, people would use a plane-like katsuo-bushi shaving tool to shave the block and use that for broth or to accompany dishes.

Did you know that to make one block of katsuo-bushi, it takes around a few months to half a year?

From the moment the bonito is hauled until it ends up on our plates, each piece of katsuo-bushi is made by the hands of many highly-skilled artisans over a long period of time.

The yearly consumption of katsuo-bushi continues to increase and it has become an essential item on Japanese dinner tables.

The camera follows the process of katsuo-bushi being made by katsuo-bushi manufacturers as well as Japan's highly skilled artisans.

News

2018.11.30
12/12 The film will be screened at Tokyo Documentary Film Festival 2018.
2018.04.26
The film was screened at Trento Film Festival.
2015.11.19
We were selected as the official selections in IDFFA!
2015.10.12
We were selected as the official selections in HSDFI!
2015.06.19
We were selected as the official selections in AFI!
2015.05.01
"KATSUO-BUSHI" Special website launched!
2015.07.01
"KATSUO-BUSHI" Project begins!

Message

Kanesada Store is located on the west side of the Izu Peninsula, far from the nearest expressway exit. Although it's one of the smallest katsuo-bushi stores in the world, the katsuo-bushi manufactured there uses a method that's unique to Tago. The taste and strong aroma that it creates is what differentiates Tago katsuo-bushi from others.

Tago's katsuo-bushi manufacturing isn't done in a factory. At Kanesada Store, the three family members split up the entire process and take care of it themselves. The only process they ask their relatives to help out is when chopping the raw bonito.

Tago was once a thriving town, but now, it's a beautiful and quite oceanfront town. Having nothing may in fact mean that this beautiful town has everything.

Through the research process of producing this documentary film, I personally learned so much. Hopefully the audience enjoys the result.

Film Director Yu Nakajiama

時下ますますご清栄のこととお慶び申し上げます。

この度、にんべんは日本の食文化継承推進プロジェクトの一環として、鰹節の生産過程を追ったドキュメンタリー映画「KATSUO-BUSHI」をスポンサード致しました。

現在では、家庭で鰹節を削ることは少なくなりました。
しかしながら、時の流れと共に形を変えながらも、鰹節は今も日本人の食卓に欠かせない食材として、生き続けています。

それは、今もなお、昔ながらの製法を受け継ぎ、鰹節作りに真摯に向き合う製造関係者の皆様なくしては成り立ちません。

にんべん、職人の手で丁寧に作られたこの鰹節と、職人が大切に守り受け継がれてきた製法を、これからも消費者の皆様に伝え続けて行きたいと思います。

映画「KATSUO-BUSHI」がその一助となれば幸いです。

株式会社にんべん 髙津 克幸

Staff

出演・取材協力

ミシュラン2つ星 料亭

和ごころ泉

泉 昌樹氏

鰹節生産者

カネサダ鰹節商店 店主

山本 順也氏

カネサダ鰹節商店

山本 初子氏

カネサダ鰹節商店

山本 富久ゑ氏

株式会社金七商店

瀬崎 祐介氏

見識者

日本鰹節協会 前会長

大石 訓永氏

漁業関係者

旭漁業株式会社 代表取締役社長

市田 恵八朗氏

旭漁業株式会社 代表取締役会長

市田 一郎氏

山川水産加工業協同組合

枕崎水産加工業協同組合

焼津水産加工業協同組合

田子鰹節業協同組合

special thanks

焼津鰹節水産加工業協同組合 理事

井之上 茂利氏

株式会社山七  代表取締役社長

鈴木 隆氏

立秋水産株式会社

立石 聖氏

田子鰹節業協同組合 代表理事

薮田 來氏

有限会社坂井商店 代表取締役社長

坂井 弘明氏

有限会社坂井商店 二代目

坂井 良深氏

相模女子大学

今井 麻紀氏

松本商店(沖縄)

松本 ゆか氏

ヤマサン宮下鰹節店 代表取締役社長

宮下 誠氏

株式会社にんべん 代表取締役社長

髙津 克幸

株式会社にんべん 目利き職人

塚本 辰弥

株式会社にんべん

戸田山 伸一

LIGHT UP NIPPON 代表

高田 佳岳氏

株式会社にんべん

遠藤 治彦

株式会社にんべん

三浦 高志

株式会社にんべん

増田 明久

株式会社にんべん

今田 一央

株式会社にんべん

木村 絵里子

Sponsor

株式会社にんべん

Production Manager

株式会社にんべん

遠藤 治彦

Producer

株式会社ベートーベン

西出 実華

Director

中島 悠

Sound Recordist

Keita Kawahara

Kosuke Okuzumi

Editor

Yui Aoki

Drone Operator

Makoto Ueda

宣伝デザイン

株式会社ベートーベン

小林 千里

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