Introduction
When one hears the word "katsuo-bushi" (dried bonito shavings), they probably imagine those thin bonito shavings that come in vacuum-sealed packages. Actually, "katsuo-bushi" refers to the crescent-shaped block. In the old days, people would use a plane-like katsuo-bushi shaving tool to shave the block and use that for broth or to accompany dishes.
Did you know that to make one block of katsuo-bushi, it takes around a few months to half a year?
From the moment the bonito is hauled until it ends up on our plates, each piece of katsuo-bushi is made by the hands of many highly-skilled artisans over a long period of time.
The yearly consumption of katsuo-bushi continues to increase and it has become an essential item on Japanese dinner tables.
The camera follows the process of katsuo-bushi being made by katsuo-bushi manufacturers as well as Japan's highly skilled artisans.

Staff
出演・取材協力
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ミシュラン2つ星 料亭
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和ごころ泉
泉 昌樹氏
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鰹節生産者
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カネサダ鰹節商店 店主
山本 順也氏
カネサダ鰹節商店
山本 初子氏
カネサダ鰹節商店
山本 富久ゑ氏
株式会社金七商店
瀬崎 祐介氏
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見識者
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日本鰹節協会 前会長
大石 訓永氏
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漁業関係者
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旭漁業株式会社 代表取締役社長
市田 恵八朗氏
旭漁業株式会社 代表取締役会長
市田 一郎氏
山川水産加工業協同組合
枕崎水産加工業協同組合
焼津水産加工業協同組合
田子鰹節業協同組合
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special thanks
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焼津鰹節水産加工業協同組合 理事
井之上 茂利氏
株式会社山七 代表取締役社長
鈴木 隆氏
立秋水産株式会社
立石 聖氏
田子鰹節業協同組合 代表理事
薮田 來氏
有限会社坂井商店 代表取締役社長
坂井 弘明氏
有限会社坂井商店 二代目
坂井 良深氏
相模女子大学
今井 麻紀氏
松本商店(沖縄)
松本 ゆか氏
ヤマサン宮下鰹節店 代表取締役社長
宮下 誠氏
株式会社にんべん 代表取締役社長
髙津 克幸
株式会社にんべん 目利き職人
塚本 辰弥
株式会社にんべん
戸田山 伸一
LIGHT UP NIPPON 代表
高田 佳岳氏
株式会社にんべん
遠藤 治彦
株式会社にんべん
三浦 高志
株式会社にんべん
増田 明久
株式会社にんべん
今田 一央
株式会社にんべん
木村 絵里子
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Sponsor
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株式会社にんべん
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Production Manager
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株式会社にんべん
遠藤 治彦
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Producer
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株式会社ベートーベン
西出 実華
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Director
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中島 悠
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Sound Recordist
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Keita Kawahara
Kosuke Okuzumi
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Editor
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Yui Aoki
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Drone Operator
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Makoto Ueda
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宣伝デザイン
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株式会社ベートーベン
小林 千里